Харчування при цукровому діабеті 2 типу
- 21.07.2022
- 0 comments
- Author
- Рубрика: Здоровье
- 1
Багато людей сьогодні страждають від такого захворювання, як діабет. Також у багатьох з них діабет 2 типу, який, як правило, виникає з віком та провокує надмірне споживання жирів та простих вуглеводів. Також, крім віку, на розвиток цукрового діабету може впливати низка різних факторів, одним із яких є вагітність. На період менструації майбутня мама повиннадотримуватися правильного харчування при цукровому діабеті 2 типу та контролювати рівень цукру, після пологів ситуація може прийти до норми.
Ін’єкції інсуліну при цьому виді захворювання не обов’язкові, але погане самопочуття також пов’язане з неправильним виробленням інсуліну підшлунковою залозою.
Чому дієта
Найбільш поширеними причинами діабету II типу є ожиріння та переїдання. Тому нормалізація харчового стереотипу буде першим кроком до нормалізації рівня глюкози у крові. В силу особливостей обміну речовин та гормональної регуляції організму дієта та регулярні фізичні навантаження також сприяють підвищенню чутливості тканин до інсуліну.
На пізніх стадіях захворювання потрібне призначення цукрознижувальних препаратів і тим більше препаратів інсуліну.
Дієта залежить від індивідуальних особливостей організму кожного хворого. Після встановлення діагнозу лікар обов’язково порадить вам дієту та фізичні вправи. У цій статті ми надамо лише загальні рекомендації щодо дієтичного харчування при цьому захворюванні.
Основні правила харчування
Таблиця лікувального харчування № 9 призначена для людей із цукровим діабетом 2 типу. Метою спеціального харчування є відновлення порушеного вуглеводного та жирового обміну в організмі.
- Раціон має бути збалансованим та повноцінним, різноманітним та ненудним.
- Інтервали між їдою не повинні бути більше 3 годин.
- Прийоми їжі стають частішими (6 разів на день), а порції зменшуються.
- Останній прийом їжі за 2 години до сну.
- Не нехтуйте сніданком: він запускає обмін речовин на весь день, а це дуже важливо при діабеті. Сніданок має бути легким, але ситним.
- Як перекушування слід використовувати фруктові, ягідні або овочеві суміші.
- Вам потрібно буде знизити калорійність раціону, особливо якщо у вас надмірна вага.
При складанні меню вибирайте нежирні, відварені або приготовлені продукти на пару. Перед приготуванням м’ясо потрібно знежирити, з курки зняти шкіру. Усі з’їдені продукти мають бути свіжими.
У раціоні має бути достатньо клітковини: вона полегшує засвоєння вуглеводів, знижує всмоктування глюкози в шлунково-кишковому тракті, стабілізує рівень глюкози в кровотоку, очищає кишечник від токсичних речовин і знімає набряки.
Вам слід обмежити споживання солі та відмовитися від куріння та алкоголю.
Прості вуглеводи замінюються складними, наприклад, каші: вівсяна, гречана, кукурудзяна та ін.
При виборі хліба краще орієнтуватися на темні випічки, можна додавати висівки.
Зрозуміло, з меню забираються цукерки, варення, торти та випічка. Цукор слід замінити аналогами: це ксиліт, аспартам, сорбіт.
Насамперед людям із цукровим діабетом 2 типу доведеться відмовитися від вуглеводів, але це не зовсім так: абсолютна відмова від вуглеводної їжі не тільки не допоможе, а й погіршить стан хворого. Саме тому швидкі вуглеводи (цукор, солодощі) замінюють фруктами, кашами.
Комментарии закрыты.